Sputterende klimaatmaatregelen in Herzele

Op 24 maart 2023, over deze onderwerpen: Milieu & Natuur
Toon De Bock

“In Herzele werd er vorig jaar een klimaatcommissie opgericht maar op concrete acties blijft het voorlopig vooral nog wachten”, zegt Toon De Bock. “We vreesden er al voor dat een zoveelste commissie vooral een praatbarak zou worden en dat blijkt ook pijnlijk uit de rapportering van het Lokaal Energie -en Klimaatpact dat Herzele afsloot met de Vlaamse Regering”.

In het Lokaal Energie -en Klimaatpact gaan beide partijen een engagement aan om een aantal concrete klimaatdoelstellingen tegen 2030 te behalen. Van de gemeente Herzele wordt er verwacht dat zij acties ondernemen die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.

De Vlaamse Regering geeft in ruil daarvoor financiële ondersteuning en staat garant voor een minimale administratieve druk op de gemeente Herzele.

Uit de meest recente cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat we in Herzele helaas nog een hele weg af te leggen hebben:

Algemene doelstelling
Doelstellingen tegen 2030
Gerealiseerd
Daling van de CO2-uitstoot in de gemeente - 55% tegen 2030 + 8,94%
Opmaak van een lokaal warmtebeleidsplan   Nog niet gerealiseerd
Aanplanten van extra bomen in de gemeente 18.497 extra bomen Slechts 183 gerealiseerd
Bijkomende hagen en geveltuinen 9 km extra Slechts 340 meter gerealiseerd
Extra fietspaden 18 km Slechts 1,9 km gerealiseerd
Opvang regenwater 18.497 m3 5 m3
Bijkomende laadpunten voor elektrische wagens 277 16

 

“Wij roepen het gemeentebestuur dan ook op om na al het praten over klimaat en klimaatmaatregelen nu echt werk te maken van concrete acties. Tegen 2030 moeten we 55% minder CO2 uitstoten in onze gemeente maar het afgelopen jaar steeg die uitstoot met maar liefst 8,94%. Het is dus duidelijk dat we met de huidige maatregelen en aan dit tempo de lokale klimaatdoelstellingen nooit zullen behalen”, besluit Toon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is