N-VA maakt werk van holebibeleid in Herzele naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie

Op 18 mei 2014

In aanloop van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie op 17 mei, stelden Toon De Bock en Koenraad De Decker op de OCMW-raad van april voor om werk te maken van een regenboogbeleid in  Herzele. Met enkele kleine maatregelen kunnen het OCMW en de gemeente immers hun steentje bijdragen tot de maatschappelijke aanvaarding van holebi’s en transgenders. 

Maatschappelijke aanvaarding

N-VA OCMW-raadslid Toon De Bock: “In ons land is gelukkig al een lange weg afgelegd om holebi’s en transgenders gelijke rechten te geven maar de maatschappelijke discussie is nog lang niet ten einde. De afgelopen jaren ziet men immers een toegenomen onverdraagzaamheid en een toename van geweld tegenover holebi’s en transgenders. Jongeren en jongvolwassenen blijven het moeilijk vinden om hun seksuele identiteit te aanvaarden en durven niet altijd voor hun geaardheid uitkomen uit angst voor negatieve reacties van de omgeving, ook in Herzele. Bovendien blijkt dat holebi’s en transgenders vaker te kampen krijgen met psychosociale problemen en blijkt uit de zelfmoordcijfers in Vlaanderen dat ze een bijzonder kwetsbare groep zijn als het om zelfdoding gaat. Deze doelgroep verdient dus gepaste en specifieke zorg”.

Lokaal regenboogbeleid

In eerste instantie willen we met ons lokaal regenboogbeleid de toegankelijkheid tot de hulpverlening verhogen door het aanduiden van een vertrouwenspersoon binnen het Sociaal Huis. Deze contactpersoon moet een laagdrempelige hulpverlener zijn waar mensen een luisterend oor vinden, die psychosociale begeleiding kan voorzien en kan doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening, indien nodig.

Regenboogvlag op 17 mei

Naast het inzetten op specifieke hulpverlening willen wij in Herzele ook een klimaat creëren waarbinnen holebi’s en transgenders zich veilig en aanvaard voelen.  Met een aantal kleine maar doelgerichte initiatieven, zoals het kenbaar maken van het nummer van de Holebifoon en het discriminatiemeldpunt op de website en via de gemeentelijke informatiekanalen, willen we duidelijk maken dat we openstaan voor diversiteit en dat holebi’s en transgenders welkom zijn in onze gemeente. 

Om dit laatste te visualiseren werd ter gelegenheid van 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, de regenboogvlag opgehangen aan het OCMW en het gemeentehuis van Herzele.

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is