Schauvliege geeft geld voor kunst in Aalst en Ressegem

Op 17 juli 2014

Schauvliege geeft geld voor kunst in Aalst en Ressegem

 

Schepen Sofie Hoefman is opgetogen: "Kunst moet deel kunnen uitmaken van de maatschappij, en echt tot bij de mensen gebracht worden. Met dit intensieve project zetten we een kunstenaar voor een uitdaging en kunnen we op die manier de unieke dorpskern van Ressegem een erg originele extra dimensie geven."

 

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) selecteerde onder andere de stad Aalst, kunstencentrum Netwerk en de gemeente Herzele om er het pilootproject 'Kunst in Opdracht' uit te voeren. Schauvliege heeft voor de periode 2014-2015 aan het steunpunt BAM 350.000 euro ter beschikking gesteld voor de begeleiding en realisatie van vijf Vlaamse pilootprojecten.

 

"'Kunst in Opdracht' wil de opdrachtgever en de kunstenaar uitdagen om hedendaagse kunst naar plaatsen te brengen waar zich veel mensen ophouden of bijeenkomen: straten, pleinen, parken, stations, scholen of ziekenhuizen. Plekken waar de polsslag voor hedendaagse kunst in de publieke ruimte zoveel mogelijk gedeeld kan worden", zegt Schauvliege.

 

Herzele is één van vijf geselecteerde projecten. Schepen van cultuur Sofie Hoefman (N-VA) is dan ook erg blij met deze beslissing: "De jury had blijkbaar oog voor de originaliteit en de gelaagdheid van de dorpskern. En ons dossier was sterk genoeg opgesteld en verdedigd, wat maakt dat we geselecteerd zijn."

Minister Schauvliege is dezelfde mening toegedaan: "Met de herinrichting van de dorpskern van de Herzeelse deelgemeente Ressegem als aanleiding, zullen opdrachtgever, deskundigen en kunstenaars een dialoog aangaan over de verbindende rol van kunst in de publieke ruimte. Het project wordt een casus voor een gedragen visie op het landschap als essentieel element van de Vlaamse niet-grootstedelijke publieke ruimte."

 

Door aan dit piloottraject deel te nemen engageren de vijf opdrachtgevers zich om voor eind 2017 een kunstopdracht te realiseren in samenwerking met bemiddelaars en kunstenaars. Ze krijgen professionele inhoudelijke, artistieke en procesmatige en productionele omkadering.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is