Dan toch meer vrouw op straat in Herzele?

Op 28 september 2022, over deze onderwerpen: Respect voor de dorpskernen

Op initiatief van gemeenteraadslid Timothy Desmet (N-VA) krijgt een nieuw plein in Herzele dan toch een vrouwennaam, namelijk het Claraplein. De insteekweg in de Rosalie Daemstraat zal vernoemd worden naar Clara Diependaele, een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Het meisje van 11 jaar stierf op 9 mei 1945 ten gevolge van achtergebleven Duits oorlogsmateriaal.

Gemeenteraadslid Timothy Desmet (N-VA) pleitte er al eerder voor om de straatnamen in Herzele te vervrouwelijken: “In heel Vlaanderen doet men inspanningen om het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen te verbeteren.” Desmet verwijst daarmee naar de actie “Meer Vrouw op Straat” van Sofie Lemaire op Radio 1 en Canvas. Ook vrouwenorganisaties zoals Ferm steunen deze actie voluit. "Toen enkele maanden een nieuwe naam voor het plein in Borsbeke - op de hoek van de Borsbekestraat en de Provincieweg - werd gezocht, weigerde de meerderheid toen halsstarrig een vrouwennaam te overwegen".

Timothy Desmet is blij dat de meerderheid nu toch het licht gezien heeft: “Ik ben blij dat een meerderheid met drie vrouwelijke schepenen, een vrouwelijke voorzitster en een lid van Ferm nu toch meegaat in onze positieve suggestie om ook in Herzele meer vrouw op straat te krijgen.”

De keuze om het plein specifiek te vernoemen naar Clara Diependaele wordt zeer gewaardeerd. Timothy Desmet: “In tijden waar we opnieuw een oorlog meemaken op Europese bodem, is de keuze voor een jong oorlogsslachtoffer heel symbolisch.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is