Meer vrouw op straat? Niet in Herzele!

Op 23 maart 2022, over deze onderwerpen: Nieuws uit de gemeenteraad

De gemeenteraad moest zich buigen over een naam voor het plein in Borsbeke, op de hoek van de Borsbekestraat en de Provincieweg. Dit plein had nog geen officiële naam.

N-VA Herzele vond dit een uitgelezen kans om de straatnamen van onze gemeente wat te vervrouwelijken en het plein een naam van een prominente vrouw uit de Herzeelse geschiedenis te geven.

Gemeenteraadslid Timothy Desmet (N-VA): “In heel Vlaanderen doet men inspanningen om het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen te verbeteren.” Desmet verwijst daarmee naar de actie “Meer Vrouw op Straat” van Sofie Lemaire op Radio 1 en Canvas. Ook vrouwenorganisaties zoals Ferm steunen deze actie voluit. “We hadden heel graag een shortlist van vrouwennamen voorgelegd aan de inwoners, om zo ook inspraak aan de burger te geven”, verduidelijkt Timothy Desmet. 

Dit was echter buiten de meerderheid gerekend, die het plein koste wat het kost het “Burgemeesters De Vuyst-plein” wil noemen. Een naam die bij sommigen echter nogal omstreden is omdat het ouderwetse tijden oproept waarbij de burgemeesterstitel niet echt een verdienste te noemen valt maar vaak gewoon van vader op zoon over ging. 

Timothy Desmet (N-VA): “Dat Open VLD en CD&V tegen het advies van de cultuurraad en de tegenstemmen van de oppositie de nieuwe naam wilden doordrukken is pijnlijk en zal de gedragenheid ervan bij onze inwoners zeker niet verhogen. Ik spreek me trouwens niet uit over de naam De Vuyst, maar ik vind het frappant dat een meerderheid met drie vrouwelijke schepenen, een vrouwelijke voorzitster en een lid van Ferm niet meeging in onze positieve suggestie om ook in Herzele meer vrouw op straat te krijgen”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is