N-VA Herzele dringt aan op een doordacht bouw- en woonbeleid in Herzele

Op 23 mei 2024, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Nieuws uit de gemeenteraad, Respect voor de dorpskernen, Ruimtelijk ordening, Stedenbouw
Fractievoorzitter Michiel Pletinckx (N-VA) kwam als eerste tussen

Tijdens de gemeenteraad van 22 mei 2024 stond gratis grondafstand in het kader van omgevingsvergunningen op de agenda.

Concreet diende de gemeenteraad zich uit te spreken over respectievelijk een gratis grondafstand in het kader van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het oprichten van een meergezinswoning met 30 appartementen en 2 commerciële ruimtes op de hoek Groenlaan - Wolvenstraat – Solleveld in centrum Herzele en een gratis grondafstand in het kader van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ter hoogte van de Winkelstraat in Steenhuize-Wijnhuize.

Beide dossiers zorgen voor heel wat beroering bij omwonenden. In het dossier op de hoek Groenlaan-Wolvenstraat-Solleveld zijn er maar liefst 55 bezwaarschriften. De publieksbanken van de raadzaal zaten dan ook goed vol met inwoners.

Bij het agendapunt over het project op de Groenlaan-Wolvenstraat-Solleveld nam fractievoorzitter Michiel Pletinckx (N-VA) als eerste het woord.

“Niet enkel de Milieuraad maar ook en vooral de GECORO, de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening, is bijzonder negatief in haar advies. De GECORO spreekt van een verslechtering van de verkeerssituatie aan het schepenhuis, een overschrijding van de ruimtelijke draagkracht en onvoldoende aandacht voor de privacy van de omwonenden. Dat laatste punt benoemt de GECORO zelfs als – ik citeer – zorgwekkend. Ook zouden zonnepanelen van omwonenden in de schaduw worden gezet. Maar vooral opvallend: de GECORO herhaalt nogmaals haar vraag aan het college van burgemeester en schepenen naar een visie of beeldkwaliteitsplan voor het centrum, leidde Michiel zijn tussenkomst in.

Zo een beeldkwaliteitsplan biedt een kader om de woon- en leefkwaliteit in een gebied te behouden, te stimuleren en te bewaken.

“Ik citeer: ‘Door de GECORO wordt al jaren een visie of beeldkwaliteitsplan voor het centrum gevraagd aan het college. Zonder duidelijk kader op meergezinswoningen en uitbreidingsprojecten voor het centrum van Herzele is een objectieve afweging en advisering onmogelijk.’ Eigenlijk herhaalt de GECORO daarmee quasi letterlijk wat het ook aankaartte bij een ander dossier dat in maart nog op de agenda van deze gemeenteraad stond.”

“Als N-VA-fractie beseffen we maar al te goed dat het geen sinecure is om betaalbaar en voldoende woonaanbod, een vlotte mobiliteit en de bescherming van het milieu met elkaar te verzoenen op een manier die het algemeen belang dient. Maar de GECORO lijkt ons nu net bij uitstek een orgaan te zijn dat die moeilijke puzzel vergemakkelijkt en over het algemene plaatje waakt. Die puzzel wordt er niet bepaald gemakkelijker op als een objectief adviesorgaan als de GECORO blijkbaar al jaren tevergeefs moet aandringen op zo’n visie of beeldkwaliteitsplan. In het licht van de toekomstige ontwikkeling van Herzele lijkt ons zo’n plan toch onontbeerlijk?”, besloot Michiel.

Bevoegd schepen Ann Van Ruyskensvelde (Open Vld) stelde dat eraan gewerkt wordt maar dat zo’n plan niet van vandaag op morgen geregeld is. Het is ons echter een raadsel waarom zoiets blijkbaar jaren moet duren, terwijl een orgaan als de GECORO al jarenlang herhaaldelijk op zo’n plan aandringt.

Nadat ook de andere oppositiefracties Leef en Roodgroen uitvoerig tussenkwamen en de meerderheid het vuur aan de schenen legden, kwam het tot de stemming. Een verenigde oppositie van N-VA, Leef én Roodgroen stemde resoluut tegen.

Ook bij het agendapunt over het dossier in de Winkelstraat ontspon zich opnieuw een stevig debat tussen meerderheid en oppositie, waarbij gemeenteraadslid Joshua D’Hondt (N-VA) opmerkte dat er in beide dossiers duidelijk onvoldoende overleg geweest is met de buurtbewoners. Nadat de burgemeester de schorsing aanvroeg om binnen de meerderheid te kunnen beraadslagen, werd het punt over de Winkelstraat – nog maar eens – opgeschoven naar een volgende gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is