N-VA Herzele zet cybersecurity op de agenda

Op 26 januari 2022, over deze onderwerpen: Nieuws uit de gemeenteraad

Op de gemeenteraad van januari vroeg onze N-VA fractie naar een overzicht van de preventieve maatregelen die de gemeente neemt omtrent de cyberveiligheid in de gemeente.

“Cyberaanvallen zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen en zou een prioriteit moeten zijn binnen de gemeente” waarschuwde gemeenteraadslid Timothy Desmet (N-VA). “Het gevaar bestaat dat de gemeentelijke dienstverlening verschillende dagen of weken volledig wordt stilgelegd door cybercriminelen. Of nog erger, dat gevoelige persoonlijke gegevens worden gestolen. Denk hierbij aan de gegevens bijgehouden door het OCMW”, gaat Timothy Desmet verder.

Recent werden niet enkel bedrijven, zoals Picanol dat weken plat lag, geviseerd door cybercriminelen. Ook de overheid, de universiteiten en defensie waren in 2021 het slachtoffer van cyberaanvallen. Zelfs gemeenten ontsnappen hier niet aan. In 2020 werden zowel Dilbeek als Willebroek het slachtoffer van cybercriminelen en lag de gemeentelijke dienstverlening dagenlang plat. Vorige week werden bij een cyberaanval op het Rode Kruis, wereldwijd persoonlijke gegevens van maar liefst 515.000 kwetsbare mensen gestolen.

Timothy Desmet (N-VA): “We zijn heel tevreden dat Herzele cybersecurity ernstig neemt. Zeker het feit dat de gemeente door een traject van ethisch hacken is gegaan, is geruststellend.”

Bij ethisch hacken worden professionele hackers ingeschakeld om na te gaan waar de zwakke plekken in de ICT-infrastructuur zitten, zodat die zwakke plekken verstevigd kunnen worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is