N-VA ijvert voor een beter onderhoud en toezicht op de begraafplaatsen in Herzele

Op 23 juni 2021, over deze onderwerpen: Milieu & Natuur
Toon De Bock

De begraafplaatsen in Herzele lagen er de afgelopen tijd zeer slordig bij. “Heel wat inwoners waren al niet erg gewonnen voor de aanleg van groenpaden op onze begraafplaatsen maar dat betert natuurlijk niet wanneer deze niet – of onvoldoende – onderhouden worden”, zegt Toon De Bock, fractieleider van de N-VA in Herzele.

Woekerend onkruid

Sinds het verbod op het gebruik van pesticiden voor het onderhoud van openbare plaatsen, is de toestand er uiteraard niet op verbeterd. “We begrijpen dat dit verbod een extra uitdaging betekent voor het onderhoud van onze begraafplaatsen maar toch mag dit geen excuus zijn”, vindt Toon. “Op de begraafplaatsen in Herzele woekert het onkruid zodanig dat het boven de grafstenen uitsteekt, terwijl andere gemeenten er wel in slagen om hun begraafplaatsen goed te onderhouden".

Schepen Van Damme belooft beterschap maar vraagt geduld. "Dat is een boodschap die hard aankomt bij de nabestaanden die het graf van hun overledenen komen bezoeken", zegt Toon, "er moet meer prioriteit gegeven worden aan het onderhoud van onze begraafplaatsen”.

Vandalisme

Daarnaast komen er de laatste tijd ook heel wat meldingen over vandalisme op onze begraafplaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld over het wegnemen van bloemen of aanplantingen, ook dat is natuurlijk bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden. Blijkbaar was de schepen ook hiervan op de hoogte. Hij belooft nu om het probleem van vandalisme op onze begraafplaatsen te bespreken met de politie. 

“Vandalisme kunnen we niet tolereren en moet bestraft worden. We betreuren het dan ook dat wij dit probleem als oppositie moeten aankaarten vooraleer de schepen in actie schiet. Wij vragen dus niet alleen een beter onderhoud maar ook een beter toezicht op onze begraafplaatsen. Het feit dat dit nu onvoldoende gebeurt, getuigt van weinig respect en empathie voor de nabestaanden”, besluit Toon.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is