N-VA pleit voor spoedige ontdubbeling van N42 tussen Wetteren en Oosterzele

Op 11 februari 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

N42 en N46 slibben steeds meer dicht

Steeds meer auto’s rijden naar de E40 in Wetteren en Erpe-Mere via de N42 en de N46. Dat blijkt uit verkeerstellingen. Vooral de flessenhals in Gijzenzele, vlakbij de E40 in Wetteren, doet het verkeer stroppen.

Het probleem is al langer bekend, maar wordt nog eens extra onderstreept door verkeerstellingen. De drukte op de gewestwegen richting E40 werd de jongste jaren gevoelig groter. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele (N-VA) aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Diependaele benadrukt daarom de noodzaak van een spoedige ontdubbeling van het wegvak N42 tussen Wetteren en Oosterzele om de doorstroming te verbeteren.

“Zowel op de N42 in Oosterzele als op de N46 in Erpe-Mere is het dagelijkse kost om aan te schuiven”, zegt Diependaele.

“Het werd er de jongste jaren ook niet beter op, zo blijkt uit de verkeersgegevens. Vooral in Oosterzele is het op een jaar tijd gevoelig drukker geworden: zes procent meer verkeer in Oosterzele richting Zottegem en drie meer naar Wetteren. In Zottegem stellen we drie procent meer verkeer vast richting Geraardsbergen en twee meer naar Wetteren. Dat betekent 581 voertuigen per dag extra in Oosterzele richting Zottegem en 318 naar Wetteren. Er rijden daar nu dagelijks ruim 10.000 voertuigen in beide richtingen. Vooral rond de aansluiting op de E40 krijgt de N42 alsmaar meer verkeer te slikken. De bestaande weginfrastructuur kan dit niet aan, met grote files als gevolg.”

De Vlaamse overheid werkt aan een upgrade van de weg tussen Oosterzele en Zottegem naar een tweevaksweg. Het dossier sleept al jaren aan, maar in december 2015 was het MER (Milieu-effectenrapport, nvdr.) klaar, waarin de verschillende alternatieven bestudeerd werden. Nu werkt de Vlaamse overheid aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) om dit in de praktijk te brengen.

Ook op de N46 (de weg tussen Aalst en Oudenaarde) staan op twee plaatsen tellussen, in Herzele en Zottegem. In Herzele richting Zottegem gaat het om een daggemiddelde van 6.797 voertuigen en richting Aalst is dat 6.947. Tijdens de spits worden er gemiddelden opgetekend van ruim 500 wagens per uur. “Het meeste van dat verkeer gaat naar of komt van de E40. Op het op- en afrittencomplex in Erpe-Mere kan het dan ook behoorlijk druk worden”, zegt Toon De Bock van N-VA Herzele. Tegenover 2012 is er een toename van het aantal voertuigen met drie procent richting Zottegem en 4,5 procent richting Aalst.

 

Bron:

Johan Van Bever

Het Nieuwsblad/Regionaal: Vlaamse Ardennen - Gentse Rand - 11 Feb. 2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is