Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt leven op en naast de kiosk van Sint-Lievens-Esse

Op 27 oktober 2022, over deze onderwerpen: Respect voor de dorpskernen
Toon De Bock

Vandaag staan ze er dikwijls eerder werkloos bij, maar ooit vormde de kiosk op menig Vlaams dorpsplein het centrum van het cultureel leven in de gemeenschap. Ingehaald door de tijd zijn ze op veel plaatsen helaas intussen verdwenen. In Sint-Lievens-Esse staat gelukkig wél nog een heel fraai exemplaar, al is er wel wat zorg nodig. Daarom springt het provinciebestuur op de kar.

Kurt Moens, eerste gedeputeerde: “Met de Provincie Oost-Vlaanderen zijn we bijzonder begaan met het platteland. Er lopen verschillende initiatieven om dat plattelandsleven te versterken. Meest in het oog springend zijn wellicht de Europese LEADER-programma’s, waaraan ook de provincie haar steentje bijdraagt. Met die projecten wordt gefocust op onder meer streekidentiteit en leefbare dorpen. We selecteerden 17 laureaten voor de komende 2,5 jaar, met een totale investering van 1.995.352 euro, en ook Herzele is bij de gelukkigen.”

Het Herzeelse project kreeg de titel “Leven naast de brouwerij” en spitst zich specifiek op het leven rond het dorpsplein en de kiosk.

Walter Roggeman, provincieraadslid: “De vraag van een aantal inwoners naar aandacht voor het onderhoud van de kiosk in Sint-Lievens-Esse wordt aangegrepen om met deze en een aantal andere inwoners aan de slag te gaan. Met een kerngroep van zo'n 15 mensen wordt actief gewerkt en nagedacht over wat een dorpsplein als publieke plek voor vandaag en de toekomst kan betekenen. De kiosk en de directe omgeving ervan blijven centraal staan om het gesprek een perspectiefpunt te geven. De manier van vernieuwing ervan moet een uitdrukking zijn van die hedendaagse visie op de publieke ruimte in een dorpskern vandaag. Dit kan verschillende richtingen uitgaan, waarbij er afwegingen gemaakt moeten worden tussen erfgoed en bruikbaarheid, passage en sociaal contact, passief gebruik en engagement, enz.”

Toon De Bock, fractieleider van de N-VA in Herzele: “Het huidige bestuur van Open VLD en CD&V pakt graag uit met grootse nieuwbouwprojecten. Uiteraard zijn we niet tegen nieuwbouwprojecten maar helaas worden ze vaak gerealiseerd op plaatsen waar ze het landelijk uitzicht en het landelijke karakter van onze dorpen schaden. Daarnaast verwaarloost het gemeentebestuur van Herzele echter maar al te vaak ons onroerend erfgoed, denken we maar aan de grot met kapel in Wijnhuize, de Onze-Lieve-Vrouw kapel der Zeven Weeën in Steenhuize en… de kiosk in Sint-Lievens-Esse. Met N-VA Herzele willen wél zorg dragen voor de vele monumenten, sites en landschappen die mee de identiteit bepalen van onze dorpen. Aangezien daar binnen Herzele weinig animo voor is, gaan we op zoek naar medestanders buiten Herzele… en met succes. Enkele maanden terug investeerde Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele al 103.000 euro in de restauratie van de Burcht van Herzele en deze keer kunnen we rekenen op een mooie subsidie van het provinciebestuur voor de restauratie van de kiosk in Sint-Lievens-Esse".

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is