Joshua D'Hondt, bestuurslid N-VA Herzele en voorzitter jong N-VA Herzele loopt stage bij Vlaams parlementslid Joris Nachtergaele

Op 20 mei 2021, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws & activiteiten

In het kader van zijn studierichting Rechtspraktijk doet de voorzitter van jong N-VA Herzele - en bestuurslid van N-VA Herzele - Joshua D'Hondt, stage bij Joris Nachtergaele, Vlaams parlementslid en burgemeester van Maarkedal. We peilen graag naar de ervaringen die hij reeds heeft opgedaan.

Waarom heb je gekozen voor deze stage?

Politiek is sowieso altijd een boeiend gegeven voor mij geweest. Dit gecombineerd met mijn interesse voor het recht kwam ik op het idee om voor onze partij stage te doen als parlementair medewerker. Ik ben dan door het partijsecretariaat in contact gebracht met Joris. Ik ben toen op sollicitatiegesprek geweest bij hem en zijn vaste medewerker Tim Van Merhaeghe. Ik werd met veel enthousiasme onthaald en ik voelde mij direct welkom in het team. Mijn enthousiasme was compleet wanneer ik te horen kreeg dat ik de ruimte krijg om eigen initiatieven voor te stellen en deze uit te werken.

Hoe verloopt jouw stage in deze coronatijden?

Werken tijdens deze pandemie is natuurlijk voor niemand eenvoudig, ook niet voor een stagiair. Maar Joris en Tim houden hier absoluut rekening mee. Er wordt vaak online vergaderd. Dan krijg ik de kans om mijn voorstellen voor nieuwe parlementaire initiatieven en de reeds uitgewerkte opdrachten te presenteren. Ondanks deze coronacrisis, heb ik in deze stage nog niet het gevoel gehad dat inhoudelijk mijn stagewerk hieronder leed. Ik ben tevreden met deze stage en met alles wat ik al heb bijgeleerd.

Wat heb je al bijgeleerd als stagiair parlementair medewerker?

Als eerste ben ik bezig met de uitwerking van een conceptnota voor een nieuw initiatief van Joris, waarin we aandacht hebben voor de versterking van de lokale economie, de ecologische uitdagingen, de mobiliteit en het mentaal welzijn van de mensen.

Als tweede volg ik de actualiteit en de onlinecommissies van het Vlaams Parlement op de voet, vooral de Commissie Landbouw en de Commissie Buitenlands Beleid. Wanneer ik van daaruit de opportuniteit merk om een schriftelijke vraag op te stellen aan de minister, dan stel ik dit voor. Ik heb reeds de eer gehad om te mogen werken aan schriftelijke vragen omtrent duurzame landbouw, erosiebestrijding, mensenrechten, fietstoerisme,…

Als laatste hou ik me ook bezig met resoluties. Dit is een tekst waarin het parlement een aanbeveling doet, meestal aan de Vlaamse Regering.

De afgelopen weken waren reeds zeer interessant en ik ben blij dat de stage doorloopt tot eind mei.

Zijn er ervaringen en kennis die je zeker zal meenemen naar Herzele?

Herzele is een landelijke gemeente met een levendige landbouwsector. De kennis die ik heb opgedaan omtrent landbouw wil ik graag meenemen naar onze afdeling. Daarnaast liggen jongeren ook wakker van de ecologische uitdagingen. Met deze stage kan ik onze gemeenteraadsfractie meehelpen met initiatieven waarin we onze landbouw verder blijven verenigen met natuur en ecologie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is